Environmental Policy

Vår miljöpolicy

Det är alltför lätt att tänka – “ Det finns ingenting jag kan göra för vår miljö. Jag är en sån liten del av den här världen, att det inte spelar någon roll vad jag gör.”

Vi måste erkänna att vi också har haft de här negativa tankarna någon gång. Men ingenting kan vara mera fel! Om vi slutar bry oss om vår miljö och våra medmännsikor är vi illa ute. Vi måste bry oss om de små stegen och besluten, som tillsammans gör stor skillnad. Det spelar ingen roll vilken typ av liv du lever, eller vilken bransch du jobbar inom, det finns förändringar du kan göra…

Textilindustrin – vår bransch, har haft dåligt rykte i miljösammanhang. Användningen av miljöfarliga och ibland t.om. giftiga kemikalier, extrem vattenkonsumtion och orättvisa arbetsförhållanden är några av orsakerna.

Textilföretag runt om i världen börjar förändra sitt arbetssätt och sina värderingar, men den här resan har bara börjat. Vi är övertygade om att det är vi konsumenter som kan få en förändring till stånd, genom att kräva eco-produkter framtagna på ett miljövänligt och etiskt rättvist sätt. Vi måste vara beredda att betala lite mer än vi är vana vid för traditionellt tillverkade produkter, där hänsyn bara tas till ett lågt försäljningsspris. Ett pris satt utan hänsyn till miljö eller arbetsförhållanden. Det här kostar oss lite mer kortsiktigt men långsiktigt kommer belöningen. När det gäller vår mat har vi kommit betydligt längre, och många av oss är numera beredda att betala mer för att slippa farliga kemikalier i maten vi äter.

För oss känns det viktigt att producera våra tyger och produkter så miljövänligt som möjligt. Våra ekologiska vävar är certifierade med GOTS och IVN, och vi är stolta över att trycka våra tyger i Sverige. Vi trycker med både digital- och traditionell screen-teknik. Båda våra tryckerier har mycket lång erfarenhet och är certifierade enligt OEKO-tex standard 100.

Vi använder ett minimum av förpackning för våra produkter, bara precis vad som behövs för att skydda varan under transport. Allt vårt förpackningsmaterial är återvinningsbart och större delen är dessutom tillverkat av redan återvunnet material.

Genom att köpa ekologiska textilier bidrar du till en bättre miljö på många sätt. Är du intresserad av att läsa mer om textil och ekologi, följ gärna länkarna nedan.

/Ulrika & teamet på Gyllstad

 

Global Organic Textile StandardNaturtextilConfidence In Textiles